Unul dintre primele ganduri ce ne vin in minte atunci cand incepem amenajarea unui spatiu este legat de alegerea stilului. Fie ca alegem un stil clasic, modern sau scandinav, coerenta este foarte importanta pentru a avea un spatiu armonios care nu ne agaseaza vizual.
Discutiile legate de stiluri, tendinte, in amenajarile interioare sunt multe si variate. Din punctul meu de vedere nu este un stil mai bun sau unul mai rau, important este sa mentinem limbajul unui singur stil in toata amenajarea propusa. Comasarea elementelor din doua sau mai multe stiluri creaza contradictie intre elemente, lucru ce duce la o imagine vizuala incoerenta, care in final ne induce o stare de agitatie, diminuand confortul nostru in propria casa.
Pentru a va fi mai usor sa descoperiti stilul care va place, in continuare am sa detaliez elementele caracteristice pentru cateva dintre cele mai raspandite stiluri actuale in design interior.
- Stilul Scandinav – este un stil aparut in anii ’50 in tarile nordice si este caracterizat de nuantele deschise, piese de mobilier din lemn cu aspect nefinisat si multe tesaturi si stofe din materiale naturale. Este un stil cald si luminos fiind extrem de versatil, din acest motiv este des abordat in amenajarile de interior.
- Stilul Minimalist – isi are originile in Japonia avand drept principiu eliminarea obiectelor inutile. Specificul stilului este monocromia si nuantele neutre (gri, alb, negru). Mobilierul este stric functional, aerisit avand o pondere mica intr-o incapere.
- Stilul Industrial – un stil tot mai des intalnit mai ales in spatiile publice, cafenele, magazine, etc. Acest stil preia limbajul arhitecturii industriale avand nota definitorie aspectul nefinisat, dezordonat, murdar. Materialele dominante sunt caramida aparenta, metalul, betonul aparent si pielea.
- Stilul Clasic – stilul clasic actual este o interpretare a stilurilor Rococo-ului, Biedermeier, Empire preluand de la acestea simetria la nivelul decoratiei parietale, materialele nobile precum catifeau, matasea, lemnul masiv furniruit, dar avand un aspect mai aerisit prin diminuarea decoratiilor.
- Stilul Retro – acest stil imbina elementele de mobilier moderne cu cele vintage, fiind caracterizat de contrastul cromatic.
- Stilul Rustic – stilul rustic preia elementele din arhitectura rurala. Acest stil are particularitati specifice tarii de provenienta. Diferentele dintre: stilul provance unde predomina albul si accentele de albastru, violet, stilul toscan avand specific culorile de pamant sau stilul rustic romanesc sunt evidente.
Avand o viziune de ansamblu asupra principalelor stiluri in designul de interior,cu siguranta algerea stilului care te reprezinta va fi mai usoara.
Ce stil ai vrea sa fie detaliat intr-un articol viitor?