Povestea proiectului “Casa LU”


  • Proiect: Arhitectura+arhitectura de interior.
  • Parametrii: regim înălțime parter + pivniță + supantă, suprafață 300mp.
  • Locație: Fantanele, Bacau.
  • Dată realizare proiect: 2020-2021.
  • Echipă: dr. arhitect Ion Mihai Flondor, dr. arhitect interior Silvia Ionescu.
  • Beneficiar: familia U.
  • Dorința clientei: proiect complet, integrat, ce cuprine partea de arhitectura si cea de design de interior.
  • Preț execuție final cu tot cu amenajarea interioară: 700 Euro/mp
  • Colaboratori: placi ceramice SSAB, MAP-Bacau.
  • Fotografii: Mihai Trofin www.mihaitrofin.ro

Povestea “Casei LU” este una spectaculoasă, fiind un proiect gândit de la 0 atât din punct de vedere al arhitecturii cât și al arhitecturii de interior. Am raportat mereu volumele mari, arhitecturale la spațiul interior, pentru a armoniza aceste două elemente inseparabile a unei case încă din fașă.



Cum am gândit arhitectura casei ?
Locuința este amplasată  într-o zonă de munte lângă orașul Bacău. Având în vedere calitatea excepțională a sitului ce oferă o vedere panoramică a orașului Bacău. Având acest context, ideea generatoare a proiectului a fost aceea ca locuința să se orienteze spre această zonă, pentru a putea capta și oferi imagini interesante. Construcția  explorează cu interes situl creând o legătură între spațiile exterioare și interioare prin terasă și foișorul propus, unde cei ce locuiesc pot sta în aer liber dar și în intimitate față de vecinătăți.
Compozitia spațială a casei este alcătuită din trei volume liniare cu diferite înalțimi. Dominanta volumetrica este amplasata central creând o ierarhizare a spațiilor, zona de zi cu bucataria devenind centrul de interes al locuinței, marcat atât la nivel vizual cât și în elevație (H livingroom 5m).
Zona de noapte este retrasă vizual atât la nivel planimetric cât și volumetric. Articulația dintre cele două zone componente ale spațiului este accentuată de ruperea volumentrică marcată de diminuarea elevației. Foișorul este legat de locuință printr-un coridor cu funcțiunea de bucătarie.



Cum am gândit spțiul interior?
Spațiul interior este subordonat arhitecturii, accentuând vizual dominanta locuinței, zona centrală (zona de zi). Atmosfera interioară preia spiritul cadrului natural unde este amplasată casa, creând un joc cromatic între textura lemnului și nuanțele de albastru.
Stilul amenajării îmbină elementele scandinave precum materialele naturale, lemnul, catifeau, lâna întâlnite în zona de zi și dormitorul matrimonial cu elemente clasice întâlnite în zona de bucatărie și foișor.
Am gândit întreg spațiul interior pornind de la zona de zi, ce este atât din punct de vedere funcțional cât și al limbajului arhitectural centrul de interes al casei. Pentru a accentua acestă zonă am folosit câteva trucuri:

  • Marcarea înălțimii de 5 m prin elemente de decor aplasate pe peretele cu zona de TV.
  • Împărțirea spațiului pe vertical în zona de bucătrie, astfel am creat jos bucătăria și sus, pe supantă o zonă de bilbilotecă.
  • Zona pricipală de zi este marită vizual și spațial cu zona de terasă închisă ce include o mică zonă de relaxare în fața șemineului și zona de dining.






Sperăm că ți-a plăcut acest proiect!
Nu ezita să iei legătura cu noi:
dr.arh. Ion Mihai Flondor
Doctor în Urbanism. Cadru didactic Asistent universitar la Facultatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București.
16 ani experiență ca arhitect de clădiri, urbanist și restaurator.
Membru în Ordinul Arhitecților din România, cu drept de semnătură.
Membru RUR, cu drept de semnătură.
Membru al Uniunii Restauratorilor.
dr.arh.int. Silvia Ionescu
Doctor în Arhitectură. Cadru didactic la UAUIM, Facultatea de Arhitectură de Interior.
7 ani experiență ca Arhitect de Interior spații rezidențiale și publice.
Urmărește-ne pe Facebook: https://www.facebook.com/silviaionescuA
Urmărește-ne pe Instagram: https://www.instagram.com/siarhitectura/

Leave a Reply