O casa frumoasa cu o gradina mare si un interior cald si primitor este un vis pe care il avem cu toti chiar daca recunoastem sau nu.
Dar in momentul cand visul devine realitate , avem un teren sau am mostenit o casa veche si vrem sa incepem proiectul ,construirea casei, dar apar o serie de intrebari :
- Ce acte/avize imi trebuie?
- Cine face proiectul?
- Ce face un arhitect?
- Cine o construieste?
- Este necesar un proiect pentru designul de interior al casei?
Desigur sunt multe intrebari atunci cand te afli la inceput de drum,sunt multe necunoscute, dar ca drumul sa fie lin si lipsit de neprevazut iti sunt alaturi ca prieten si specialist.
Prima etapa este conturarea vizuala a casei asa cum o visezi, cu geamuri mari, cu o curte cocheta unde primavara infloreste o minunata magnolie, cu o canapea mare si galbena in living. Dupa ce ai pus pe hartie tot ce ti-ar placea acuma vine cea mai importanta etapa, alegerea arhitectului.
In aceast etapa apar si primele intrebari si una dintre cele mai frecvente este:
„Ce face arhitectul si daca chiar am nevoie de el?„
Arhitectul este acel specialist care se ocupa de proiectarea cladirilor, de partea lor functionala si estetica, si da conform legilor in vigoare din Romania orice constuctie trebuie sa se construiasca pe baza unui proiect autorizat (subiectul autorizatiilor il voi aborda in alt articol). Dar parasind latura legala si administrativa, colaborarea cu un arhitect iti aduce o serie de beneficii:
- un proiect realizat de un profesionist,pornind de la schita ta imaginara,stie sa imbine functionalitatea cu estetica pentru ati crea o casa unica mulata pe personalitatea si nevoile tale.
- economisirea de timp si bani, un specialist stie sa te indrume in alegerea solutiei constructive si a materialelor potrivite, sugerandu-ti furnizori si constructori profesionisti.
- asistenta permanenta pe parcursul proiectului, astfel orice neliniste sau problema
vei intampina arhitectul va fi langa tine.
Din experienta pentru a evita nemultumirile survenite din diverse motive precum: nu-mi place cum arata casa, parca as vrea s-o schimb, am facut si trebuie sa desfac, a costat prea mult maerialul X. Sfatul meu este sa colaborezi cu un arhitect pe tot parcursul proiectului de la faza de proiectare a casei pana la designul de interior. De ce spun asta? Pentru a avea o casa coerenta si pentru a nu risipi resurse. Am lucrat la proiecte de amenajare a unor case deja construite, si pentru a putea avea mai multa lumina artificiala sau mai mult decat o priza in camera au trebuit modificate instaliile, lucru ce aduce si implica alti constructori, alti bani, alta distractie, si este pacat sa iti irosesti viata si resursele construind, demoland si reconstruind, ca frumoasa Penelopa.
Avand langa tine o echipa de specialisti (sau persoane acreditate), cu siguranta vei avea casa mult visata.
In ce mod crezi ca te-am putea ajuta?